martes, 18 de febrero de 2014

Carnestoltes


Carnestoltes
El rei carnestoltes, és un personatge fictici carnavalesc el qual és el centre de les festes. Cada any apareix el dissabte sota l'aparença d'un animal o d'una persona, i llegeix el pregó amb el qual s'inaugura la celebració.
En el seu pregó, el rei dóna permís per passar-s'ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins al dimarts. Aquest dia la gent s'adona que tant desordre no és bo.
En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot, i se'l condemna a mort. Després de llegir el seu testament, se'l crema en públic. A partir de la mitjanit del dimarts s'acaba la festa i comença la quaresma. 

Festa pagana i festa cristiana
Pagà (del llatí paganus, que significa "habitant del camp") és un concepte que es troba per primera vegada en inscripcions cristianes de principis del segle IV en l'àmbit cultural de l'Imperi romà per designar els qui en aquella època adoraven als déus i, per tant, rebutjaven o desconeixien la creença en un Déu únic que, segons la fe jueva i cristiana, s'hauria revelat en la Bíblia. És podría calificar en aquella época com a un no creient.
Encara que alguns pagans podien tenir creences filosòfiques de tipus monoteista, es diferenciaven dels jueus, cristians i musulmans que no consideraven als textos sagrats de les religions abrahàmiques com a autèntics ni rebutjaven les pràctiques tradicionals de veneració als déus, que aquestes qualificaven d'idolatria .
Llavors, la festa cristiana diriem que és la festa dels que en l'época on va aparèixer el cristianisme n'eren creients o bé deixebles, i la pagana dels qui no hi estaven d'acord amb aquesta religió.

Quaresma
La quaresma (del llatí quadragesima, o el "quarantè" dia abans de Pasqua) és el període de quaranta dies d'abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el Diumenge de Pasqua.
L'objectiu de la quaresma és establir un període de reflexió i penitència en el que els cristians tinguin temps de preparar-se per la celebració de pasqua. Tradicionalment també es practica dejuni i abstinència.
Antigament aquestes eren unes pràctiques molt més esteses i extremes que en l'actualitat. Durant l'edat mitjana era habitual la prohibició del consum de carn i ous.
Avui dia el costum s'ha relaxat. Actualment, són dies de dejuni el dimecres de Cendra i el divendres Sant o divendres de dejuni. El dejuni consisteix a menjar una sola vegada al dia i una molt sòbria col·lació al matí i al vespre. A més, tots els divendres són dies d'abstinència (no menjar carn).
El dejuni durant la Quaresma es considera una manera mitjançant la qual els cristians s'identifiquen amb el patiment de Crist durant la Passió.

Dijous gras
Tradicionalment el dijous gras o dijous llarder era el primer dia del Carnaval, tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s'ha ampliat en el nombre de dies de celebració. És tradició prendre la botifarra d'ou en aquest dia a més d'altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. A l'hora d'esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons. 
El dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut, popularment, com a Dijous Gras, Jarder o Llarder, és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del país. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tot tipus de menges que combinen els ous amb la carn.

Dimecres de cendra
El Dimecres de cendra és el primer dia de la Quaresma en el calendari catòlic, protestant, i anglicà. Esdevé 46 dies abans de Pasqua, es considera que la Quaresma té 40 dies de durada, ja que no es compten els diumenges. Per tant, dura 7 setmanes.
Aquest dia pot variar anualment segons se celebri la Pasqua que ha de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Per tant, el Dimecres de Cendra pot variar entre el 4 de febrer i el 10 de març.
La denominació prové d'època tardana (segle X), quan fou instituïda la cerimònia de la benedicció i imposició de la cendra (obtinguda per la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams de l'any anterior) com a signe penitencial.
Aquest dia, que pels catòlics és dia de dejuni i abstinència, igual que el Divendres Sant, es posa la cendra als fidels que van a Missa. Segons la tradició, la cendra s'ha d'obtenir a partir de la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams de l'any anterior i ha de ser imposada al cap dels fidels en forma de creu (modernament,en alguns llocs, a les mans per no embrutar-los).
La cendra és símbol de caducitat de la condició humana, signe penitencial (utilitzat des de l'Antic Testament) i de conversió, que ha de ser l'aspecte dominant durant tota la Quaresma. 
Simbolitza un ritu oriental de dolor i penitència.

lunes, 10 de febrero de 2014

Xarxes socials.

Les xarxes més importants a nivell espanyol


Facebook: Aquesta xarxa social és la més important a nivell mundial. Va ser creada per Mark Zuckerberg i al principi era un lloc per estudiants de la Universitaty de Harvard. Els usuaris de Facebook poden participar en una o més xarxes socials integrades dins de la principal . Ha incrementat desmesuradament el nombre d’usuaris gràcies al seu llançament en francés , espanyol i alemany .Una xarxa molt popular entre els joves caracteritzada per les eines que s'hi fan servir, ja que estan creades pels mateixos usuaris i són molt fàcils d'incorporar a la pàgina personal pròpia. Es tracta d'una pàgina tancada a la qual s'accedeix per invitació expressa de cada contacte, fet que, en principi, hi tanca l'entrada a possibles perills. 

Tuenti: Va nèixer a l’any 2006 i s’ha convertit en una de les xarxes socials més importants a Espanya. És molt semblant a Facebook però en castellà, amb gran èxit entre els internautes espanyols. L'estricte control de la privacitat i la limitació de les relacions entre usuaris per rang d'edats dificulten que l'adolescent pugui posar-se en contacte amb persones no desitjades.


Twitter: És un servei que permet als usuaris enviar missatges de text amb una longitud màxima de 140 caràcters on es respon a la pregunta –què estas fent? .Els missatges es poden enviar desde la web via SMS a través del mobil o des de qualsevol altra aplicació. Els missatges es mostren a la pàgina del perfil de l’usuari i també són enviats de forma immediata a altres usuaris.


MySpace: Es tracta d'una xarxa on s'allotgen molts joves de l'àmbit universitari i artistes que volen compartir les seves creacions. És també una xarxa oberta i molt popular perquè n'han sortit algunes de les estrelles actuals de la música. Conté clàusules estrictes de propietat dels continguts.


XING ( es va crear el 2003 i fins el 17 de Novembre 2006 es va cridar OpenBC ) és una xarxa social d'àmbit professional . També es denomina plataforma de networking en línia, ja que el seu principal utilitat és la de gestionar contactes i establir noves connexions entre professionals de qualsevol sector . Aquest sistema pertany al que s'anomena Programari social . Una de les funcions principals que té és l'opció de visualitzar la xarxa de contactes , per exemple , un usuari pot veure a través de quants intermediaris està connectat amb altres . Es basa en el principi dels Sis graus de separació o el fenomen del " món petit" . Ofereix nombroses opcions per contactar, buscar persones per nom , ciutat , sector , empresa , àrees d'interès, etc . , I inclou grups temàtics i fòrums per plantejar qüestions i intercanviar informació o opinions sobre temes específics . També compta amb ofertes d'ocupació , pàgines d'empresa i una secció per veure i publicar esdeveniments. En Xing es troben prenedors de decisions i experts en molts camps .


LinkedIn és un lloc web orientat a negocis, va ser fundat el desembre de 2002 i llançat al maig de 2003 (comparable a un servei de xarxa social), principalment per xarxa professional. Va ser fundada per Reid Hoffman, Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly i Jean-Luc Vaillant.

A l'octubre de 2008, tenia més de 25 milions d'usuaris registrats estenent-se a 150 indústries. Al març de 2013, disposa de més de 200 milions d'usuaris registrats, 4 de més de 200 països, que abasten totes les empreses de la llista de la revista Fortune de les 500 majors empreses nord-americanes.

Viadeo és una xarxa social professional del Web 2.0 fundada el maig de 2004 per Dan Serfaty i Thierry Lunati, la segona del seu tipus més gran després de LinkedIn. 

El lloc comptava l'any 2010 amb més de 30 milions d'usuaris, i una pertinença que va anar creixent a raó de més d'un milió per mes en 2009. Els usuaris inclouen propietaris de negocis, empresaris i gerents d'una gran varietat d'empreses. El lloc està disponible en espanyol, francès, alemany, italià, portuguès i anglès.



Xarxes que s'han deixat d'utilitzar


Fotolog:  era un popular lloc web que ofereix un sistema de blogs o bitacores basats en fotografies .A través del Fotolog persones de tot el món tenen la seva galeria personal de fotos , també és una xarxa social per que és molt fácil estar connectat amb persones de tot el planeta Fotolog té 22 milions de membres en més de 200 paisos. No obstant, un dels llocs on Fotolog té més exit es a Argentina, on gent del carrer ha arribat a fer-se famosa a causa de les seves publicacions a fotolog.

Messenger: va ser un programa de missatgeria instantània creat per Microsoft el 1999 i s'abandoni el 2007 a ​​causa del seu reemplaçament per Windows Live Messenger, i reemplaçat ara per Skype. El 10 maig 2011 Microsoft va comprar Skype, programa que reemplaçarà finalment a Windows Live Messenger. Inicialment va ser dissenyat per a sistemes Microsoft Windows, i després es llançaria una versió disponible per a Mac OS. A partir de l'any 2006, com a part de la creació de serveis web denominats Windows Live, es van canviar de nom molts serveis i programes existents de MSN, amb el que Messenger va ser reanomenat a "Windows Live Messenger" a partir de la versió 8.0.


eBuddy: és un servei de missatgeria instantània basat en navegador, originalment va començar com e-Messenger en 2003. Combina AOL, Google Talk, MSN i Yahoo! Messenger en una sola interfície basada en web. També està disponible a través de telèfon mòbil, independent de l'operador o dispositiu a través del navegador intern. I l'aplicació eBuddy mobile messenger, que es va transformar en la més popular. 

eBuddy és una empresa privada recolzada per Prevalgui Technology Ventures i Lowland Capital Partners. 
eBuddy té la seva seu a Amsterdam i té una segona, les oficines locals a Londres. 
La companyia va llançar una tercera, oficina dels EUA a San Francisco l'abril de 2008.

Pinterest: és una xarxa social que permet trobar, filtrar, organitzar i compartir imatges i vídeos que hi ha a Internet. Els usuaris poden crear i organitzar per temes col·leccions d'imatges, esdeveniments, interessos, aficions, etc. Tots aquests continguts es distribueixen en forma del que s'anomenen pinboards, que visualment són com taulers d'anuncis. D'aquesta manera, Pinterest és una plataforma molt visual que et permet recopilar en un mateix espai tots els teus interessos. A més a més, els usuaris poden seguir pinboards d'altres persones que comparteixin els mateixos gustos per tal de buscar inspiració i descobrir coses noves del seu camp d'interès. L'objectiu principal de Pinterest és unir a persones de tot el món a través d'aquelles coses que troben interessants.



                                    

Influència de les reds socials en la nostra societat

El naixement d'Internet i el seu posterior desenvolupament com a mitjà de comunicació de masses , ha possibilitat que les xarxes socials puguin existir , a més de l'espai físic , en l'espai virtual . Això facilita la seva extensió al llarg de diferents regions i del món , superant per sempre el factor geogràfic que moltes vegades les limitava .

Al nostre país , el fenomen ha crescut ( i continua fent-ho ) en forma exponencial , superant a altres societats amb més quantitat d'habitants i amb més recursos tecnològics . Tenint en compte la naturalesa sociable que ens caracteritza, no és estrany que alguns tipus de xarxes socials virtuals es desenvolupin ràpidament . Aquest és el cas dels llocs de fotos ( com Fotolog ) , dels llocs de vídeos ( com YouTube ) i , en gran quantitat , dels llocs de trobades i relacions ( com el Messenger o , en major mesura , Facebook ) . També s'ha de tenir en compte que molts espais de socialització físics s'han perdut , a causa de diferents raons , en els últims anys . Davant d'això , l'aparició de llocs de socialització virtuals és una cosa positiva que fomenta el contacte i la interacció entre individus .

El benefici final que obté l'usuari és la interacció social , utilitzant el lloc com a mitjà . Si es tracta d'una xarxa virtual laboral , el benefici podria ser el concursar per un lloc laboral o l'obtenció d'un nou treball .

Un tema que sempre gira entorn de la socialització a través de les comunicacions intervingudes per ordinadors és la seva falta d'interacció presencial , és a dir , un intercanvi cara a cara entre dos o més individus . Sobre això hi ha debats constants entre diferents grups de sociòlegs i / o antropòlegs . Bàsicament les postures trobades són , d'una banda , que les xarxes socials virtuals aïllen a la persona i la transformen en un ermità , per altra banda, que les mateixes possibiliten un espai de contacte i interacció , encara que sigui virtual , entre la gent que ha perdut o ha vist disminuïts els seus contextos de socialització .

El que va començar sent una curiositat sumada a la necessitat d'estar comunicat , va fer del MSN un instrument de llaços socials i maneig de les relacions entre grups .

Posteriorment , l'avenç ho va realitzar el desenvolupament multimedial i tecnològic de les xarxes socials . Els grups ( Facebook , Twitter etc ) van formar " grups tribals " que arriba al seu clímax amb la possibilitat de participar en els mitjans massius de comunicació ( ràdios , cadena de notícies etc ) .

D'aquesta manera les xarxes socials generen una connexió no només familiar i grupal, sinó interactuen massivament, enfortint la unitat de pobles, nacions, i finalment el món.


Influència de les xarxes socials en els joves

 Aspectes Positius


· Ajuden a moltes persones a sentir socialment acceptades 
· Permet conèixer diferents punts de vista 
· Poden aclarir dubtes o intercanviar informació sobre algun tema 

· Permet crear vincles més estrets amb persones (familiars, amics, etc) sobretot amb  persones que estan lluny.

 Les xarxes socials també tenen molts punts negatius
 Passar molt de temps en una xarxa social, pot allunyar les persones de l'entorn real (tot el que l'envolta) 
· L'ús addictiu d'aquestes xarxes, causa apatia per realitzar altres activitats 
· Molts pares de nens i joves es preocupen pel que els seus fills fan en aquestes xarxes socials 
· Potser les coses escrites es malinterpretar i creen malentesos 

· Causen molta polèmica: Són perillosos, són bons, etc.

Per als joves, un perfil a una xarxa social és, per així dir, la identitat virtual de qui l'utilitza. Gràcies a aquest, les persones poden expressar d'una manera oberta i les persones tímides les ajuda a fer amics, en realitat no se sap amb certesa tot el que els crida l'atenció d'aquestes xarxes, en cada cas pot ser diferent, en una persona pot ser la comunicació amb persones que estan lluny i en altres casos qui busca parlar amb amics que no ha vist en anys, etc.



Per a veure un debat dels avantatges i inconvenients que provoquen les xarxes socials, clica aquí.

lunes, 3 de febrero de 2014

Els evangelis sinòptics

Els evangelis sinòptics són tres dels evangelis canònics, en concret els de MateuMarc i Lluc. El terme sinòptic prové del grec:
 - συν; vol dir "junt"
 -οψις; vol dir "veure"
Els tres primers evangelis són anomenats sinòptics perquè responen a un mateix esquema literari de fons i perquè contenen molts materials comuns, de tal manera que és possible d'obtenir una «visió de conjunt» dels textos aportats.
L'any 1766, J.J. Griesbach va presentar la seva sinopsi sobre els tres evangelis, organitzant les parts comunes en un format de columnes. L'estudi de Griesbach va guanyar popularitat en l'ambient acadèmic, el que va dur a anomenar els tres evangelis "els sinòptics". 
Per a justificar aquest fenòmen -el problema sinòptic- s'han donat diverses explicacions en una de sola:

-La teoria de les dues fonts.
L'Evangeli segons Marc seria el més antic dels evangelis. Els evangelis segons Lluc i Mateu dependrien, sense que hi hagi contactes entre l'un i l'altre, de l'Evangeli segons Marc. A més, integrarien un document comú a ells dos, però desconegut per Marc (l'anomenada font Q, que consistia en una col·lecció de paraules de Jesús)
D'altra banda, caldria considerar les tradicions pròpies que haurien arribat tant a Mateu com a Lluc.
 Per tant, aquesta teoria, dóna raó de molts problemes plantejats per l'anàlisi dels textos. 

Esquema bàsic dels tres evangelis sinòptics.


  1. Preparació del ministeri de Jesús (Mt 1,1-4,11; Mc 1,1-13; Lc 1,1-4,13).
  2. Ministeri de Jesús a Galilea (Mt 4,12-16,12; Mc 1,14-8,26; Lc 4,14-9,50).
  3. Pujada de Jesús a Jerusalem (Mt 16,13-20,34; Mc 8,27-10,52; Lc 9,51-19,44).
  4. Ministeri de Jesús a Jerusalem. Passió, mort i resurrecció (Mt 21,1-28,20; Mc 11,1-16,8; Lc 19,45-24,53).

Cada evangelista distribueix els materials de la manera que li sembla més oportuna. Lluc, pel seu costat, explica breument l'ascensió de Jesús (Lc 24,50-53), escena que reprendrà al començament del llibre dels Fets dels Apòstols (Ac 1,3-11). 

Hi han 330 versets en comú als tres evangelis.

El fet sinòptic ens fa adonar del respecte que les primeres comunitats cristianes senten per la tradició que arrenca de Jesús mateix.Aquesta tradició s'expressa en la memòria viva d'una fe que trobà a poc a poc la seva expressió escrita.


Simbols:

-Lluc: Un brau.





-Marc: Un lleó.










-Mateu: Un home.