martes, 27 de mayo de 2014

Sant Josep, dia del pare.

SANT JOSEP

 Qui era?

Fitxer:Georges de La Tour 048.jpgEn l'Evangeli segons Mateu, Josep era fill de Jacob, fill de Matan. La seva casa descendia del rei David. Es considera que Josep estava al càrrec de la família del seu germà Alfeu o Clopas. Segons algunes interpretacions de la història bíblica, Josep s'havia casat amb la seva cunyada Maria de Clopas quan el seu germà Clopas va morir sense descendència.Altres fonts no li assignen aquesta paternitat, però si que el situen al càrrec del sis fills del seu germà a la mort d'aquest. De fet, la convivència de Josep amb Maria va ser posterior a l'Anunciació.
La tradició afirma que era fuster de professió. A partir del segle XVII, quan se'n difongué el culte, va ésser era una festa molt popular a Catalunya.
Estava casat amb Maria quan ella es va quedar embarassada i va tenir un moment de dubte, pensant si havia de repudiar-la. Un àngel se li aparegué en somnis per assegurar-li que la seva promesa no havia estat amb cap altre home i llavors no va dubtar més.

 Perquè és el dia del pare?

Després del naixement del seu fill Jesús, va protegir la seva família emigrant a Egipte quan el rei Herodes volia matar el seu fill i es va encarregar dels primers ritus jueus del nen.
https://lh3.googleusercontent.com/-_Ek_cCybRB0/TX_CHBNT35I/AAAAAAAADuc/nbpI074Cmf0/s1600/Imagen30.pngEls evangelis apòcrifs afirmen que va tenir altres fills amb la seva esposa, que serien els germans de Crist, entre ells Jaume.
Podriem suposar que aquesta festa del dia del pare, un pare en general, sería calificada d'aquesta manera per ser el "pare" del salvador.

Des de quan es fa aquesta tradició?

La celebració de la seva festa el 19 de març va ser adoptat pels franciscans el 1399, seguit pels dominics una mica després. A l'inici del segle XV va estar molt promocionada pels conservadors catòlics flamencs, especialment el cardenal Peter d'Ailly, bisbe de Cambrai i John Gerson, degà de l'església de sant Donatià a Bruges. Varen proposar que Josep fos elevat a un rang similar als apòstols i que es reconegués com a festa el matrimoni de Josep i Maria. No varen aconseguir-ho i no seria fins al 1479 quan es va incorporar la festa de sant Josep al breviari catòlic, convertint-la en obligatòria per a tota l'Església Catòlica a partir del 1621.

A més, també se celebra una altre festa el mateix dia, anomenada diada de Sant Josep.

La diada de Sant Josep és el dia, actualment no festiu, en el qual se celebra el dia del pare. Correspon al 19 de març. Es tracta d'una festa antiga que recentment, per paral·lelisme, ha inspirat la creació d'un dia de la mare, que se celebra el primer diumenge de maig.
D'acord amb el cristianisme, Josep és el pare putatiu, o "adoptiu" (el "biològic" seria Déu), de Jesús.
A Catalunya, és tradició aquest dia menjar crema catalana, que per aquest motiu s'anomena també crema de Sant Josep. En canvi, a molts països catòlics el 19 de març, Dia de Sant Josep, és un gran esdeveniment. Sant Josep era el pare de Crist, d'aquí que s'hagi escollit aquest dia per celebrar el Dia del Pare.
A Espanya el dia 19 de març també se celebra el Dia del Pare i és un dia molt important. 

http://www.ouyeaa.com/blog/wp-content/uploads/2013/02/fallasdevalencia2.jpg El dia del pare, 19 de març, està dedicat a la seva figura. Al País Valencià la nit del dia de Sant Josep, a la mitjanit, és la nit de la cremà de les Falles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario