martes, 7 de enero de 2014

La candelera

LA CANDELERA

La Candelera és la que, a 40 dies del Nadal (se celebra el dia 2 de febrer), commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria, un ritus obligatori en la tradició jueva basat en l'oferta i benedicció de candeles de cera. La tradició marca el dia d'avui com el dia de desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal.
La Presentació del Nen Jesus i la Purificació de Maria és una de les festes més antigues d'entre les tributades a Maria durant l'any. Va ser introduïda a la litúrgia cristiana pel papa Gelasi I l'any 496. El Papa Gelasi I va introduir la festa com a continuació de diverses tradicions gregues i romanes que se celebraven per aquestes dates.
En temps de Jesucrist, 40 dies després que una dona hagués donat a llum, havia d'anar al temple a presentar el nounat als sacerdots i fer una petita ofrena. Hi tenia lloc un ritus de purificació de la mare. Segons la tradició cristiana, com que Jesús va néixer el 25 de desembre, 40 dies més tard, és a dir, el 2 de febrer, Maria va anar a presentar-lo als sacerdots. La celebració cristiana de la Candelera rememora i recrea aquest fet.
Recrea el que va fer la Mare de Déu quaranta dies després d'haver infantat Jesús, a càrrec de les dones que han infantat durant l'any anterior, dones embarassades, dones que hagin perdut un infant o dones vidues. La processó es desenvolupa a l'exterior o interior de l'església i els que l'efectuen van armats amb grans candeles de cera enceses.
És la festa de la llum i es beneeixen candeles, que tenen virtuts protectores. Antigament, es repartien candeles beneïdes durant aquest dia.
Tradicionalment s'ha considerat una data per pronosticar la meteorologia. El 2 de febrer és al punt mitjà exacte entre l'inici i la fi de l'hivern, per la qual cosa el poble ha fet del dia un observatori de predicció temporal.
Una altra interpretació, més assenyada, és que si la nit de la Candelera hi ha lluna nova, és quan la primavera s'avança; si, per contra, hi ha lluna plena, indica que la primavera tardarà més en arribar.
Una creença popular, estesa a les zones muntanyoses del continent europeu, és que pels volts d'aquesta data els óssos comencen a despertar de la seva hibernació.
També arriben les primeres cigonyes, primer símptoma de la millora en el temps i que la primavera comença a treure el cap; el dia ja s'ha allargat.
Aquest día se celebra a Amèrica del Nord el "dia de la marmota".

Aquest es un link per a saber alguna cosa més sobre aquesta tradició:
Al video es mostra com coincidint amb el dia de la Candelera, Tomàs Molina ens fa una previsió de quant durarà el fred. Ens ensenya diversos mètodes tradicionals de previsió, com la marmota als Estats Units, o el calendari del pagès. I també ens fa la previsió pels dies de Setmana Santa.

Per a una breu explicació sobre aquests costums, clica aquí.


No hay comentarios:

Publicar un comentario